Novembrski prispevki

Zbiranje zamaškov na OŠ Radeče

Na naši šoli zbiramo zamaške za 35-letnega Dušana Ruparja iz okolice Brežic, ki je avgusta 2001 prišel v stik z visoko električno napetostjo. Od takrat je priklenjen na invalidski voziček.

zamaski-zaboj

Poleg paraplegije so njegove težave tudi opekline. Ob nesreči je namreč njegovo telo zagorelo, zato ima številne boleče opekline.

Prisiljen je izvajati razgibalne vaje, a to ni dovolj, zato potrebuje pomoč fizioterapevta. Vse pa je seveda povezano s financami. Ker je invalidsko upokojen in so mesečni prihodki slabi, se je odločil, da spelje akcijo zbiranja PVC-zamaškov za nakup osebnega vozila, prilagojenega njegovim potrebam. Cena prilagojenega vozila se giblje med 25.000 in 30.000 evri.

Zamaške ne zbiramo zgolj zaradi Dušana. Zbiramo jih tudi zaradi ločevanja samega in lažjega recikliranja. Zamaške zbira cela šola, od 1. do 9. razreda. Prinesemo jih v zabojnik, ki je v šolski kleti. Ko je zabojnik poln, ga hišnik odpelje na zbirno mesto v Radeče. Učenci ne dojemamo tega kot tekmovanje, ampak kot pomoč bližnjemu in prispevek k bolj čisti naravi in okolici.

Klara Mlakar in Klara Sternad, 8. b

Tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli

V petek, 16. 11. 2012, smo imeli na osnovni šoli v Radečah tradicionalni slovenski zajtrk. Zato nas je na ta dan obiskala ekipa iz oddaje Infodrom.

Na začetku smo opravili kratek intervju z zakoncema Korbar z Močilnega, ki nam dovažata mleko in maslo. Nato smo z učenci 4. a pomagali odnesti pripeljano hrano v kuhinjo. Tam so nam kuharice pripravile zajtrk in odnesli smo ga v učilnico, kjer so učenci, preden so se okrepčali z medom, maslom, mlekom ter s posladkom, na mize pripravili krasne pogrinjke. Izvedeli smo tudi veliko o zdravi prehrani in pomenu zajtrka.

Ta dan je bil za celo šolo zelo poučen in zabaven. Posnetke si lahko ogledate na spletni strani oddaje Infodrom.

Ema Petavar in Klara Mlakar, 8. b

Bralna pismenost kot kulturni dan na OŠ Radeče

Dne 16. 11. 2012 je na naši šoli potekal kulturni dan na temo bralna pismenost. Bralna pismenost se na naši šoli izvaja že dve leti. S tem nas želijo učitelji spodbuditi, da bi čim več brali in da bi si bogatili svoj besedni zaklad.

Učenci predmetne stopnje smo po končanem tradicionalnem zajtrku začeli izdelovati plakate. Preden smo se lotili slikanja plakatov, smo se pozanimali, kako se ga izdela. Ugotovili smo, da si moramo najprej izbrati rdečo nit oziroma geslo. Ko že vse imamo, se lotimo izdelave plakata.

Rdeča nit za današnje plakate je bila pregovori o hrani. Vsaka oddelčna skupnost si je izbrala svoje pregovore. Ker pa vemo, da ena slika več pove kot sto besed, smo pregovor poskušali narisati ali naslikati. Vsem je uspelo, saj smo izdelali super plakate! :)

Med delom nas je zmotila ekipa z oddaje Infodrom. Posneli so izdelovanje plakatov ter intervjuvali nekatere učence devetih razredov. V vlogi novinarjev sva se preizkusila tudi midva. Nama se je intervjuvanje zdelo zelo zabavno ter malo naporno, saj smo morali kaj posneti tudi večkrat. Ekipa z Infodroma je bila zelo prijazna in je rada priskočila na pomoč. :)

Najin prvi RTV-prispevek si lahko ogledate na spletni strani oddaje Infodrom.

Anže Rus in Aljaž Košir, 9. B

hpim3929 hpim3939

hpim3937 hpim3940