Decembrski prispevki

Naravoslovni dan v 4. razredu - TRADICIONALNE SLOVENSKE JEDI

Učenci 4. razreda so imeli v petek, 30. 11. 2012, naravoslovni dan. Na začetku so se razdelili v 3 skupine. Vsaka skupina je pripravljala različne dobrote. Cilj pa je bila končna skupna pojedina. Pričakovanja otrok so bila velika in prav radi so začeli z delom ter tudi drugim pokazali, kaj so se naučili že doma. S seboj so nekateri pripeljali tudi babice, ki so svoje znanje prav rade delile z otroki. Vse se je zares začelo s spenjanjem las ter umivanjem rok.

Prva skupina je pekla kruhove izdelke, kot so: sirove štručke, makovke in razne štručke s semeni. Pri peki jim je pomagal strokovnjak gospod Jože Planinc. Otrokom je bilo verjetno najbolj novo oblikovanje štručk s posebnim rezilom v obliki jabolka. Otroci so samostojno in pridno delali, saj tudi doma pomagajo pri takšnih opravilih. Ko smo se odpravile povpraševat otroke o delu doma, smo prejele hvalevredne odgovore, saj otroci doma pečejo kruh, piškote in druga peciva.

Druga skupina je pekla drobno pecivo in kekse novoletnih oblik. Povprašali smo njihove babice, kako se jim zdi delo z otroki. Odzivi so bili zelo pozitivni, pohvalile so njihovo sodelovanje, iznajdljivost ter pridnost. Otroci pa so tudi v tej skupini pokazali izjemno znanje za svoja leta. Proti koncu pa so si delo popestrili še z risanjem okraskov. Seveda niso pozabili niti na zaključno pospravljanje, saj so s skupnimi močmi učilnico spravili v prvotno stanje.

Zadnja skupina je pripravljala dobrote iz jabolk. Z babicami so pripravili jabolčni zavitek, jabolčno pito in čežano. Kot v ostalih skupinah so tudi v tej otroci delali brez zadržkov, babice in učitelji pa so jih seveda spet hvalili. Babice so jih prav rade naučile pravilnega posipavanja sladkorja po zavitku, nadevanja prave količine smetane na čežano ipd. Po opravljenem delu so vsi pomagali pospraviti. Pripravljene dobrote so dali v majhne košare in se z njim odpravili v učilnice na pojedino.

Otroci so na koncu izrazili željo, da bi imeli še takšne naravoslovne dneve. Naslednjega povabila pa se veselijo tudi babice, ki so z nasmeškom ponavljale, da prav rade delijo svoje znanje in da se otroci res hitro in dobro učijo. Piko na i, pa je dodal pekovski mojster gospod Planinc, ki je pohvalil mlade »pekovske pomočnike.«

Nina Kuhar, 8. a