Prehrana otrok v vrtcu

Prehrana predstavlja v vseh starostnih obdobjih pomemben dejavnik zdravja, še posebej pa je pomembna v otroštvu, saj otroci rastejo in se razvijajo.

Načrtovanje prehrane
Pri načrtovanju prehrane dosledno upoštevamo prehranske normative in priporočila za zdravo prehrano otrok, ki smo jih prevzeli po evropskih priporočilih (DACH priporočila). Pri načrtovanju prehrane se ravnamo po prehranskih smernicah v vrtcu in šoli, ki jih je izdalo Ministrstvo za zdravje s sodelovanjem Ministrstva za zdravstvo. Veliko pozornosti namenjamo razvijanju ustreznih prehrambenih navad otrok, pripravi in postrežbi jedi, tako da jim nudimo prijazno prehranjevalno okolje, ki pri otrocih vzbuja tek.

Oblikovanje jedilnikov
Pri oblikovanju jedilnikov upoštevamo predvsem regijsko značilnost prehrane. Strokovno osebje pa je tisto, ki jim z vzgledom in besedo nevsiljivo ponuja in priporoča zdravo in pestro hrano.

Pripravljamo jedi za vse starostne skupine po enotnem jedilniku, le nekatere jedi z dodatno obdelavo prilagodimo mlajšim otrokom.

Nudimo tudi individualne zdravniške diete.

Obroki so vsak dan sveži, vsebujejo veliko sezonskega svežega sadja in zelenjave. Dopoldan imajo otroci na razpolago jabolka, preko celega dneva pa nesladkan sadni čaj in vodo z dodatkom sveže stisnjenega soka pomaranče in limone, katerega si natočijo sami.

Uporabljamo kakovostno sveže meso in mesne izdelke brez konzervansov.

Meso nadomestimo tudi s svežimi in konzerviranimi ribami brez kosti.

Enkrat tedensko imamo brezmesni dan.

Sadje je vključeno v obrok zajtrka.

V našem vrtcu smo se odločili, da otroci sadje pojedo pred toplim napitkom in kruhom.

Vsak dan v tednu imamo drugo vrsto kruha (ovseni, črni, polbeli, mlečni, polnozrnati, pirin kruh, žemljice, makovke, sirove štručke, kifeljčke).

Otrokom nudimo dovolj mleka in mlečnih izdelkov,

Pri pripravi solat uporabljamo hladno stiskano oljčno olje in na splošno uporabljamo pretežno visokokakovostne rastlinske maščobe.

Uporabljamo tudi naravne dišavnice, umetnih začimbnih mešanic skoraj ne uporabljamo. V prehrano vključujemo različne žitarice (pira, ovseni kosmiči, pšenični kosmiči, ajda, ješprenj, prosena kaša,..) in stročnice (sojo, lečo, čičeriko).ter 100 % naravne sokove.

Kot dodatki so na jedilniku tudi suho sadje in oreščki, peciva pa v glavnem pripravljamo sami.

Še posebno se potrudimo ob praznikih, ko pripravljamo priložnostne jedi in sladice.

Ker v vrtcu zagotavljamo minimalno 70 % celodnevnih energijskih in bioloških potreb, se trudimo, da bi otrokom privzgojili zdrave prehranjevalne navade, ki jim bodo gotovo dobra popotnica za življenje in ohranjanje zdravja, ki je naše največje bogastvo.

Prav posebej smo pozorni na kulturno prehranjevanje v vseh starostnih oddelkih, zelo poudarjamo: umirjeno hranjenje ob mizah s štirimi stoli, samostojnost pri hranjenju, pri pripravi in pospravljanju jedilnega pribora, pri uporabi servietov, pitje vode ali nesladkanega čaja po potrebi ter uporabo vljudnostnih izrazov .

Zdravo prehranjevanje omogoča normalno delovanje našega organizma, krepi zdravje in nas varuje pred nastankom mnogih bolezni.

Vsi zaposleni se trudimo, da vrtec deluje v skladu z veljavno zakonodajo, po predpisih o higienskih in sanitarno tehničnih pogojih ter varnosti bivanja. Hkrati pa želimo otrokom nuditi tudi čim več domačnosti in se jim, kolikor je le mogoče, individualno posvečamo. Doseganje zastavljenih ciljev na vseh področjih našega dela je rezultat skupinskega dela, medsebojnega sodelovanja ter dobrih odnosov med zaposlenimi, starši in otroki.

Tako tudi priprava in nudenje zdrave, kakovostne, varne in pestre prehrane, brez truda zaposlenih v naši kuhinji, ne bi bila mogoča.