Gledališki abonma

Gledališki abonma

Zgodovinski pregled

Daleč v 19. stoletju, ali bolj točno leta 1893, je v Radečah vzniknila ideja o kulturni dejavnosti. Tedaj je bila ustanovljena čitalnica, ki je imela prostore v takratnem »Narodnem domu«. Uprizarjali so krajše prizore in enodejanke. V letu 1901 je bilo ustanovljeno društvo »Kmetska knjižnica« in že leta 1902 je bil postavljen mali oder z garderobo, za dvorano pa je služila največja gostinska soba, ki je pripadala gostilni Simončič.

Prva večja uprizoritev je bila Jurčičev Deseti brat. Zanimanje za gledališko dejavnost je neverjetno naraščalo in obstoječa dvorana je bila že premajhna. Z uprizoritvami so nadaljevali v nekoliko večji dvorani v »Hallerjevi hiši« in v hotelu »Jadran«, vendar brez odra. V letu 1907 je bila uprizorjena igra Rokovnjači, v kateri kot 10-letni fantič odigral prvo vlogo Ivan Pešec in tu se je začela njegova plodna in uspešna gledališka pot. Veliko takratnih režiserjev je skrbelo za razgibano kulturno življenje. Posebno sta se angažirali znani gledališki igralki; Polonca Juvanova in Ema Starčeva.  

Da bi ohranili tovrstno kulturno dediščino smo pred devetimi leti prvič organizirali GLEDALIŠKI ABONMA za radeške osnovnošolce.

K sodelovanju so pristopila vsa kulturna društva v občini- PD Vrhovo, KD Svibno, Gledališko društvo in učenci Podružnične šole Svibno. Prvi abonma je bil organiziran samo za učence razredne stopnje. Sedaj abonma zajema tudi otroke iz vrtca- CICI ABONMA in učence predmetne stopnje-MLADINSKI ABONMA. Tako smo zajeli vse generacije naših otrok in tudi varovance VDC ja.

Danes

Mladi abonenti si ogledajo od tri do pet predstav, odvisno od njihove starosti. Na začetku šolskega leta dobijo plastificirane letne vstopnice.

Ker pa je v sezoni 2019/2020 naš abonma prekinila korona, bomo s predstavami nadaljevali v novem šolskem letu.

Našim abonentom dolgujemo dve predstavi.

Prvo si bodo lahko ogledali po naslednjem razporedu V PRIPONKI.

Koordinatorica Gledališkega abonmaja: Saša Plevel