33. nacionalni otroški parlament

Na zadnjem 32. nacionalnem Otroškem parlamentu, ki je potekal 11. aprila 2022 v Državnem zboru RS, so otroci izbrali novo temo razprav v prihodnjih dveh letih Duševno zdravje otrok in mladih.

Izbrana tema je bila pravzaprav pričakovana.

Zaprtje šol, zaprtje družin med štiri stene, obvezne maske, pomanjkanje socialnih stikov, splošno osiromašenje otrok. Zagotovo je takšno stanje povzročilo več težav doma, v odnosih znotraj družine, nespečnost, pomanjkanje volje in motivacije, depresijo, anksioznost in še kaj.

V torek, 11. aprila 2023, je v veliki dvorani Državnega zbora potekal 33. nacionalni otroški parlament z naslovom Duševno zdravje otrok in mladih, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Na otroškem parlamentu sodelujejo otroci iz vse Slovenije, ki so pred tem že razpravljali v otroških parlamentih na občinski, medobčinski in regijski ravni. Občino Radeče je zastopala Milla Marjanović, učenka 7. b-razreda.

Mlade parlamentarce je ob 9. uri uvodoma nagovorila predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, sledil je še pozdravni nagovor predsednice ZPMS Darje Groznik.

Osrednja tema letošnje razprave je bila Duševno zdravje otrok in mladih. Po odprtju zasedanja so udeleženci razpravljali v štirih delovnih skupinah:

  • Kaj je duševno zdravje?
  • Vpliv okolja na moje duševno zdravje
  • Moji viri pomoči
  • Spremembe za krepitev mojega razvoja

Ob 12. uri se je pričela plenarna razprava, kateri so se pridružili ministrice in ministri, drugi predstavniki Vlade, predstavniki nevladnih organizacij ter poslanke in poslanci. Mladi so na plenarni razpravi poročali o delu v skupinah, podajali svoja mnenja in predloge za spremembe. Na koncu je sledilo še skupinsko fotografiranje.

Prenos je potekal tudi v živo ob 12. uri na TV SLO 3. Posnetek 1. dela (Začetek 33. NOP in pozdravni nagovori) in 2. dela (Plenarni del zasedanja) si lahko ogledate na povezavah in fotoutrinkih.