Otroški parlament

SODELOVANJE NA 33. OBČINSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU

7. marca smo sodelovali na 33. občinskem otroškem parlamentu OŠ občin Sevnica in Radeče, ki je to leto potekal na gradu v Sevnici. Tema letošnjega parlamenta je duševno zdravje mladostnikov. Iz JZ OŠ Marjana Nemca Radeče so na letošnjem parlamentu sodelovale 4 predstavnice: Lea Povšič, Iza Čot, Milla Marjanović, Ela Kolenc in mentorica, Mateja Kukovičič.

Po uvodnem kulturnem programu in pozdravu županov in ravnateljev, smo se učenci in mentorji razdelili v 3 tematske skupine na temo duševno zdravje. V prvi skupini so se pogovarjali o samopodobi (kako vidim sebe, kako delujem, iskanje pozitivnih lastnosti pri sebi in drugih, o načinih pomoči, samopomoč, kaj in kdo mi v stiski pomaga,…).  V drugi skupini smo se pogovarjali o metodah sproščanja, o jezi stresu, kaj nam pomaga, da se umirimo, sprostimo, kaj nas razjezi in kaj bi mladim pomagalo na poti k dobremu duševnem zdravju. V tretji skupini so se pogovarjali o medvrstniških odnosih in medvrstniškem nasilju, razmišljali so o dani situaciji medvrstniškega nasilja, kako bi ga rešili, kako prav postopati. V skupinah so izdelali plakate, ki so jih nato predstavili vsem udeležencem. Nato smo izvedli volitve, iz vsake šole smo predlagali po enega kandidata, ki se je potegoval za predstavnika na nacionalnem parlamentu, ki bo potekal 11. aprila v Državnem zboru. Sledile so predstavitve kandidatov. Izmed vseh kandidatov so nato izvolili 2 predstavnika, tudi našo učenko, Millo Marjanović, ki je suvereno in prepričljivo zastopala našo šolo. Naše učenke so bile zelo zadovoljne z delavnicami, izvedele so veliko novega, spoznale nove prijatelje in pridobile nove izkušnje. Zahvaljujejo se mentorici in ravnateljici, ki sta jih podpirali in vodili skozi teme.

Čestitke predstavnicam, še posebej Milli Marjanović, ki bo se bo udeležila 33. nacionalnega otroškega parlamenta v Ljubljani.

Parlamentarke in mentorica, Mateja Kukovičič