Rastem s knjigo

Rastemo s knjigo Modri otok

V septembru smo v naši mestni knjižnici v sklopu projekta Rastem s knjigo dobili roman Modri otok avtorice Irene Androjna. V njem nastopajo Adrijan, Lena in Ernest, ki so se udeležili raziskovalnega tabora na Modrem otoku. Tam so odkrili, da se na otoku dogajajo čudne, vendar zanimive stvari. Spoznajo gospoda, ki govori o portalu v drugo dimenzijo, imenovano Kraljestvo neskončne zarje. Otroci mu na začetku ne verjamejo, a pozneje vendarle spoznajo, da starec ne laže. Modri otok je res nekaj posebnega.

V četrtek, 4. 1. 2024, smo sedmošolci imeli kulturni dan na temo knjige Modri otok. Izdelali smo kamišibaj. Ogledali smo si dva videoposnetka na to temo, nato pa se razdelili v pet skupin.

Drugo in tretjo šolsko uro smo na papir ustvarjali risbe in besedila, namenjena predstavi. V skupinah smo se najprej dogovorili, kateri odlomek iz knjige bomo predstavili. Začeli smo z risanjem prvega dogodka. Za tretjo ure smo prihranili pisanje scenarija in vajo.

Četrto šolsko uro smo se vsi zbrali v učilnici geografije, kjer smo predstavili naše končne izdelke. V predstavah smo uporabljali različna glasbila, ki so popestrila vzdušje in sprostila poslušalce. Po zaključenih predstavitvah smo se posladkali z različnimi sladkarijami, kot to počnejo v japonski kulturi.

Sedmošolci (priredili: Zarja Bizjak in Ema Požun)

Sedmošolci so strnili svoja mnenja o kulturnem dnevu:

  • Kulturni dan se nam je zdel zelo zabaven in poučen, saj smo spoznali kamišibaj in se v skupinah zabavali.
  • Kulturni dan se nam je zdel zelo poučen, zabaven ter delaven.
  • Zelo nam je bilo všeč, ker smo bili v skupinah. Manj pa nam je bilo všeč, saj si skupin nismo mogli izbrati sami. Dan je bil zelo zanimiv in zabaven.
  • Bili smo zelo navdušeni nad kulturnim dnevom, strinjamo pa se, da je bil najboljši del, ko smo dobili sladkarije. Menimo, da bi lahko kulturne dneve, kjer spoznavamo različne kulture sveta, imeli pogosteje.