23. april – Dan knjige in avtorskih pravic

Unesco je leta 1995 23. april razglasil za SVETOVNI DAN KNJIGE.

DAN KNJIGE je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine.

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!

Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli h kulturnem napredku človeštva.

Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

To je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižni Unescov naziv svetovne prestolnice knjige.

V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem. Slovenija je namreč edina država kjer se je praznik razširil na pet dni.

Z idejo in geslom »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe.

Letošnja tema noči knjige je SVOBODA.

Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se odvija vsako leto v več kot 170 krajih po Sloveniji, v zamejstvu in številnih državah. Letos bo potekala v duhu 100-letnice rojstva Ivana Minattija, 120-letnice rojstva Srečka Kosovela in Edvarda Kocbeka ter 460-letnice rojstva William Shakespeare.

Na naši šoli smo knjigo spomladi že dodobra počastili: spomnili smo se dneva poezije, obeležili smo mednarodni dan knjig za otroke in zaključili z branjem bralne značke na predmetni stopnji.

NAJ ŽIVE KNJIGE – NAŠE PRIJATELJICE!