Svetovni Dan Zemlje

ZEMLJA JE PLANET, NA KATEREM ŽIVIMO IN JE NAŠ DOM. ZATO MORAMO ZA SVOJ DOM LEPO SKRBETI, GA IMETI RADI IN POSKRBETI, DA OSTANE ČIST.

  1. aprila praznujemo SVETOVNI DAN ZEMLJE, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in naslednjim generacijam. V vrtcu Radeče smo pripravili kotičke z ekološko tematiko, kjer so se otroci igrali z odpadnim materialom, ustvarjali, zaplesali in zapeli smo naši ZEMLJI, objemali drevesa, se gibali in bili hvaležni.

Ponujamo vam nekaj idej, kako ta dan praznovati z otroki in jim tudi tako pomagati, da bodo z naravo ravnali bolje kot mi odrasli. NAJ NE BO SVETOVNI DAN ZEMLJE SAMO 22. APRIL. VSAK DAN LAHKO NAREDIMO NEKAJ ZA ZEMLJO.

  • Premikajte se peš, s kolesom, čim manj uporabljajte avto.
  • Pomislite na svojo prehrano. Uživajte lokalno, ekološko pridelano, rastlinsko in sezonsko hrano. Približno ena tretjina hrane, ki jo vsako leto pridelamo, letno odpade! Kako se izogniti odpadkom? Pridelajte doma kar lahko, ne kupujte dodatno zapakirane hrane.
  • Preden kaj kupite, se vsakič vprašajte: Ali to res potrebujem? Ali moram nujno kupiti novo stvar? Lahko nekaj popravim, si izmenjam, izposodim?
  • Z otroki se odpravite na sprehod v naravo z vrečko za smeti– v gozd, na travnik, park ali na sprehod ob reki. Prisluhnite pticam in šumenju vetra, dotaknite se drevesne skorje in travnatih bilk ter mimogrede poberete še odpadke, ki ne sodijo v naravo.
  • Doma si uredite vrtiček. Naj ima vaš otrok svojo gredico. Otroci so pri tem zelo dobri pomočniki.
  • Podprite naše opraševalce. Na svojem vrtu naredite čebelam prijazen življenjski prostor ter poiščite in zasadite rastline, ki privlačijo žuželke. Poskusite na svoj vrt vsako leto preprosto dodati nekaj avtohtonih rastlin in presenečeni boste nad razliko – prinesli bodo tako opraševalce kot ptice!
  • Ustavite pesticide in kemikalije na vrtu. Nekateri hrošči in žuželke so dobre za zemljo na vrtu. Uporaba organskega gnojila za rastline je enostavno iz plevela in vode.
  • Posadite drevo. Ste vedeli, da zasaditev enega hrasta prinese več vrst žuželk in ptic kot celotno dvorišče rastlin?
  • Varčujte z vodo in elektriko. Varčevanje z energijo je lahko zabavno. Skupaj z otroki se podajte na energetsko patruljo po svojem domu in poiščite tatove, ki požirajo energijo.